luni, 12 ianuarie 2009

Pe aici nu se trece!

"Pe aici nu se trece!" pare sa nu mai fie doar o deviza gloariosa pe care istoria sa o citeze, ci o stare de fapt. Acest non sequitur cultural pe care societatea romaneasca si-l doreste ca atribut fundamental se inflitreaza in mod parazit si in sfera educatiei, mai ales cea formala.

Faptul ca profesorii nostri au asteptari de la elevii/studentii lor nu poate decat sa ne bucure; dar, in momentul in care fantezia si fantasticul inunda creierasul didactic, mai simtim oare bucurie?

NU! Frustrare, cu siguranta. Enervare, indiscutabil. Uimire, fara indoiala.

Categoriile fantasticului in literatura sunt complet justificate si productive beletristic, insa fantasticul educational creeaza personaje penibile, deplorabile si inutile.

Harry Potter a poposit si in Romania. E drept, nu mai face vraji; s-a reconvertit profesional si a decis sa fie profesor. Tarele profesionale nu pot fi eleminate complet si inca mai viseaza ca un apologet veritabil la elevii care pasesc in sala de clasa ca intr-o camera a misterelor, purtand in ghiozdan un craniu de cristal.

Nimic mai frumos decat o viziune optimista asupra devenirii micutilor din banci. Dar ce se intampla cand dragalasii de elevi se hotarasc sa se joace de-a inventatorii. Si construiesc.... o... MASINA A TIMPULUI.

Dl. prof. Harry Potter a uitat de mult de joc si valentele lui si ii apostrofeaza pe bietii inventatori, care nici capul nu si-l mai pot tine plecat de uimire. Ce credeti ca visa dl profesor?

O MASINA A TIMPULUI FUNCTIONALA! da, acesta este cuvantul magic, functionala.

E incredibil, dar se intampla in ROmania. Un profesor isi "taxeaza" elevii pentru ca nu au reusit sa construiasca o masina a timpului functionala. Si cand te gandesti ca ei voiau sa faca un simplu joc de rol...

4 comentarii:

Andreï spunea...

Data viitoare sa incerce totusi cu stundentii si sa lase bietii elevi in pace, totusi! Dar asta inseamna exigente noi si pentru HP, nu?

L.E. spunea...

Studentii sunt ocupati! Imi pare rau! Au joburi full time la circ!

sayadinna spunea...

nu critica!daca pan' la urma iesea functionala?mai zicea cineva ceva de linia la palma luata de elev?

L.E. spunea...

Ba da, critic! Tocmai de asta critic. Sa punem mana sa facem ceva functional o masina a timpului, o caruta a spatiului sau mai stiu eu ce. Prinde bine si critica... S-a trecut deja la cutia de viteze...