marți, 18 noiembrie 2008

De ce e NU?

Ce-i impiedica pe copiii nostri sa mearga la scoala?
Nu voi face o analiza exhaustiva a tuturor factorilor frenatori, ci voi sublinia doua motive inepte si injuste pentru a nu merge la scoala: SARACIA SI TELENOVELELE.

Saracia nu este cu siguranta partea surprinzatoare, ci, mai degraba, cuprinzatoare. Insa asocierea dintre cele doua este revoltatoare.

Comunitatea locala, in special in mediul rural, incearca din rasputeri sa nege si sa demonstreze inutilitatea trecerii timpului. Totul se desfasoara la fel, respectandu-se aceleasi norme care neaga orice drept de a alege. Desigur, o alta veste trista este aceea ca elevii nu prea au capacitatea de a alege, pentru ca in fata lor e un imperiu de NIMIC. Viitorul nepromitator nu e diferit de un prezent lanced.

Acesta din urma nu cere decat mult timp disponibil pentru a viziona cat mai multe productii de genul "Romance" sau long running series.

Suntem oare in fata unei nevoi de a evada dintr-o lume care nu ne ofera niciun fel de provocari si care neaga dreptul de a iesi de pe ulita satului?

Asta e viitorul multor copii: o viata falsa a telenovelelor, care nu e a lor, dar ii mai lasa sa viseze, sa fie copii, desi sunt intr-o continua pendulare intre copilul uitat prea devreme si adultul total nepregatit.

Si acesti copii stiu de ce e asa: "Pentru ca asa e la noi". Bunici, parinti si alte generatii trecute renasc prin actele copiilor sanctionati de acelasi "noi" ancestral, desuet si, se pare, imuabil.

Matricea lui "noi" e de fapt un pat procustian, care inca actioneaza in spatele valorilor europene si a aquis-ului comunitar.

In fapt, "tu inainte de toate" e doar un slogan politic.

4 comentarii:

Andreï spunea...

Bine că sunteți voi deștepți!

Io am șase copii și al șaptelea vine în Ianuarie. Dar trebuie să depășesc 10, să mănânce, că așa-s învățăți! Și sunt frumoși și grași, că mănâncă orice...

Nu pot s-o las pe aia mare de a IV-a la școală, că trebuie să șadă cu ăla de alăptat (un an jumate, cred). Șade cu el când plec eu!

Ea zice că dacă se ducea la școală, făcea și ea aia, aia... Eu zic să se ducă dar ce? Vrea să moară de foame?

L.E. spunea...

Si daca as fi eu pestisorul de aur (stii, noi, romanii avem bancuri din astea cu pestisorul) si ti-as indeplini trei dorinte pentru copiii matale, care ar fi cele 3 dorinte?

Andreï spunea...

Simpla intrebarea, greu raspunsul!

:-P

L.E. spunea...

Am propus eu cateva raspunsuri. Desigur, gama este destul de flexibila!