marți, 17 iunie 2008

Romania deplorabila

Nu neaparat valoarea intrinseca nula a alegerilor mult mediatizate ma face sa constat din nou ca Romania e deplorabila! Cred ca nici nu mai merita sa deplangem o situatie actuala, ci mai putem sa visam la un atom de civilizatie occidentala.

Ce e deplorabil in Romania? Poate nu vreti sa auziti un raspuns prea holistic: TOTUL! Poate ar fi cazul sa incepem cu una dintre prioritatile nationale: EDUCATIA. Dex-ul nostru cel afectat de evolutia limbii almanahelor inca mai conserva cuvantul "educatie" cam inutil intr-o societate care tranziteaza si eleboreaza standarde de perfomanta, reformeaza tot ce ii iese in cale si nazuieste absurd la dimensiuni europene.

Reforma in educatia romaneasca este un proiect extraordinar, cu un buget poate insuficient pentru marile dorinte plasmuite la nivel inalt. De 18 ani, toata lumea reformeaza invatamantul romanesc si, implicit, educatia. Oare inca nimeni nu si-a dat seama ca educatia in Romania nu exista?

Desigur, veti spune ca avem cele mai frumoase scoli cu care se mandreste sectorul 5 al Capitalei alaturi de primarul lui, avem Planuri de invatamant extraordinare, dar inutile, avem mii de specialisti care s-au pregatesc de zor pe bancile unor amfiteatre goale, manuale cat se poate de alternative si profesori cu o vadita vocatie de dascal.

Sa ne fie de bine! Toate acestea reprezinta o mare inutilitate! Realitatea e mult prea obraznica si multi decidenti s-au hotarat sa nu o mai bage in seama! De asta avem reforma fara sistem si fara proces de invatamant!

Oare s-au intrebat organismele abilitate, cat de touches de standardele europene si reforme sunt copiii care ingheata in banci sau pe care nu ii asteapta nimeni acasa pentru ca parintii alearga dupa capsunele spaniolilor? Sau cate sanse egale are un copil de la tara care, in cel mai bun caz, poate sa faca trafic cu dude (ma refer la fructe) si nu cu droguri ca in liceele de elita ale Capitalei?

Dormiti linistiti, stimati decidenti intr-ale educatiei! Soarele va straluci la fel si fara lumina mintii voastre!Pentru ca tristetea din ochii unor copii la care nu se gandesc decat candidatii la primarie (atunci cand sunt alegeri) a depasit demult standardele curriculare de performanta!

Noapte buna!

Niciun comentariu: