duminică, 22 iunie 2008

Unde au plecat clasicii?

Se pare ca si MECT a inteles ca e mai bine sa fii ancorat in realitate decat in stiinta! Si a luat o masura care a bulversat cohorte de specialisti, parinti, forumuri inalte si, poate, elevii care, renuntand la chatting pentru cateva momente, au tras cu urechea la stiri!

Daca nu este Basescu tinta stirilor "deontologilor" si ziaristilor, este Ministerul Educatiei cu a sa reforma si cu al sau ministru. Apropo, reforma asta se mai si termina?

Pe cale de consecinta, ca sa militam pentru competentele-cheie/transversale sau cum mai doriti sa le spuneti, Ministerul a ajuns la concluzia ca elevii nu sunt suficient de ancorati in realitate si a purces la eliminarea unor nume sonore ale literaturii romane, in favoarea unora mai putin relevante, dar care sunt "ancorate".

Adevarul este ca studiul lui Eminescu poate sa devina alienant: sa iti doresti o barca in care sa iti plimbi iubita poate fi un adevarat calvar financiar pentru parintii care nu conduc un Q7 si nu raspund la un Vertu! Asa ca raportul Tismaneanu e mai ok, e sec, fad, lipsit de valoare, nu are ce sa iti trezeasca (decat neuronii responsabili de plictiseala) si nici nu iti modifica vreun for interior.

Caragiale, poate, e prea actual pentru o Roamanie in care doar anii trec, politica ramanad aceeasi. Este o amenintare autorul de fata: daca ne gandim ca totusi am ales primarii, dar va trebui sa alegem si uninominalii parlamentari, si preaunicul presedinte, iar absolventii de liceu au, in cea mai mare parte, drept de vot lucrurile mai capata contur...

Mai hilara decat motivele este reactia unor decidenti, carora aerul conditionat din birourile ministerului le-a afectat serios neuronul. O mostra de astfel de reactie este raspunsul unui domn, care intrebat de ce s-au scos clasicii din programa de BAC a raspuns: "Pai nu sunt morti?"

Balbaielile ulterioare care incercau sa argumenteze ca este o nevoie acuta de actualizare a invatamantului nu au putut sa acopere efectul raspunsului consternant.

Asa cum mai opineaza si alti jurnalisti, parca, totusi, examenul de limba si literatura romana ar trebui sa constea intr-o evaluare centrata pe aceste continuturi. examenul de ancorare in realitate va fi probabil organizat incepand de anul viitor de o comisie formata din : Laura Andresan, Printesa de Aur, Guta (presedinte de comisie) si poate cativa represzentanti ai unor firme ca Ferrari sau LV.

Eu as supne ca nu cred ca ne dorim sa vedem cat de ancorati sunt copiii nostri in realitate!

Sugestie: Mi-as dori niste cursuri de emologie! Se poate????

Niciun comentariu: